Rozgrzej piekarnik do 180℃ i wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia
Do misy miksera przełóż masło i cukier i ucieraj na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i bardzo puszysta. Dodaj esencję i ubijaj jeszcze chwilę. Wbij jajko i i ubijaj, aż połączy się z masą.
Do misy przesiej mąkę, sodę i sól i mieszaj wszystko na niskich obrotach tylko do momentu, aż składniki się połączą
Do miseczki przesyp cukier do obtaczania. Formuj kulki ciast wielkości ok 2 łyżek stołowych (najłatwiej robić to łyżką do nakładania lodów) i obtaczaj w cukrze.Układaj na blasze w dużych odstępach, nie więcej, niż po 6 - 8 na jedną blachę.Rób kulki na bieżąco, w miarę pieczenia. Jeśli przygotujesz je za wcześnie, masa zacznie się zbytnio rozpływać. Piecz przez ok 15 minut, aż ciasteczka napęcznieją a brzegi stężeją, ale kolor wciąż będzie jasno-złoty. Uwaga - piekarniki różnią się od siebie, więc u Ciebie ciasteczka mogą być gotowe już po 10-12 minutach! Pozostaw ciasteczka na blasze przez 10 minut, aż opadną i stężeją