Cofnij

Najlepsze waniliowe ciasteczka

Rozpływające się w ustach ciasteczka pachnące masłem i wanilią

Sprzęt

  • stojący mikser
  • waga kuchenna
  • średnia miska
  • papier do pieczenia
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • 2 blachy do pieczenia

Składniki

  • 225 g masła w temperaturze pokojowej
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 duże jajko
  • 335 g mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej

Do obtaczania

  • cukier biały / cukier trzcinowy/ posypka cukrowa/ posiekane orzechy etc

Instrukcje

  • Rozgrzej piekarnik do 180℃ i wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia
  • Do misy miksera przełóż masło i cukier i ucieraj na wysokich obrotach, aż masa będzie jasna i bardzo puszysta.
    Dodaj esencję i ubijaj jeszcze chwilę.
  • Wbij jajko i i ubijaj, aż połączy się z masą.
  • Do misy przesiej mąkę, sodę i sól i mieszaj wszystko na niskich obrotach tylko do momentu, aż składniki się połączą
  • Do miseczki przesyp cukier do obtaczania.
    Formuj kulki ciast wielkości ok 2 łyżek stołowych (najłatwiej robić to łyżką do nakładania lodów) i obtaczaj w cukrze.
    Układaj na blasze w dużych odstępach, nie więcej, niż po 6 - 8 na jedną blachę.
    Rób kulki na bieżąco, w miarę pieczenia. Jeśli przygotujesz je za wcześnie, masa zacznie się zbytnio rozpływać.
  • Piecz przez ok 15 minut, aż ciasteczka napęcznieją a brzegi stężeją, ale kolor wciąż będzie jasno-złoty.
    Uwaga - piekarniki różnią się od siebie, więc u Ciebie ciasteczka mogą być gotowe już po 10-12 minutach!
  • Pozostaw ciasteczka na blasze przez 10 minut, aż opadną i stężeją
Rodzaj: ciastka, deser
Kuchnia: amerykańska
Słowo kluczowe: ciasteczka, maślane ciasteczka, waniliowe ciasteczka