Cofnij

Pikantna ciecierzyca z pomidorkami i jajkiem w dressingiem z tahini

Ultraszybkie, pełne smaku i aromatu danie łączące chrupką, pikantną ciecierzycę z łagodnym jajkiem i delikatnym dressingiem.
Servings 1
Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 10 minuty

Sprzęt

  • patelnia
  • duża łyżka do mieszania

Składniki

  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżka tahini
  • 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej (np harissa)
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżki oliwy
  • pół szklanki ugotowanej ciecierzycy może być z puszki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki lub zwykłej słodkiej mielonej papryki
  • 1 garść pomidorków koktailowych
  • 1 jajko im świeższe, tym lepiej
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki świeżych ziół

Instrukcje

Dressing

  • W miseczce lub kubku wymieszaj jogurt z tahini i harissą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i z sokiem z cytryny. Ostaw na bok.

Ciecierzyca, pomidorki i jajko

  • Na patelni podgrzej oliwę. Dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę i pomidorki koktailowe. Posyp całość kminem, pieprzem cayenne i wędzoną papryką. Smaż na średnim ogniu kilka minut, aż ciecierzyca i pomidorki zaczną "strzelać". Ciecierzyca zrumieni się lekko i stanie nieco chrupiąca.
  • Odsuń wszystko na bok patelni, żeby zrobić nieco miejsca. Wbij w nie jajko i smaż, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.

Podanie

  • Jeśli masz ochotę, możesz przełożyć zawartość patelni na talerz, ale calkowicie zrozumiem, jeśli po prostu zostawisz wszystko na patelni i polejesz przygotowanym wcześniej dressingiem. Posyp całość świeżymi ziołami, dodaj odrobinkę wędzonej papryki dla koloru i gotowe!
Rodzaj: przekąska, śniadanie/brunch
Słowo kluczowe: ciecierzyca, jajko smażone, na szybko, tahini