W miseczce lub kubku wymieszaj jogurt z tahini i harissą. Dopraw do smaku solą, pieprzem i z sokiem z cytryny. Ostaw na bok.
Ciecierzyca, pomidorki i jajko
Na patelni podgrzej oliwę. Dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę i pomidorki koktailowe. Posyp całość kminem, pieprzem cayenne i wędzoną papryką. Smaż na średnim ogniu kilka minut, aż ciecierzyca i pomidorki zaczną "strzelać". Ciecierzyca zrumieni się lekko i stanie nieco chrupiąca.
Odsuń wszystko na bok patelni, żeby zrobić nieco miejsca. Wbij w nie jajko i smaż, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.
Podanie
Jeśli masz ochotę, możesz przełożyć zawartość patelni na talerz, ale calkowicie zrozumiem, jeśli po prostu zostawisz wszystko na patelni i polejesz przygotowanym wcześniej dressingiem. Posyp całość świeżymi ziołami, dodaj odrobinkę wędzonej papryki dla koloru i gotowe!
Rodzaj: przekąska, śniadanie/brunch
Słowo kluczowe: ciecierzyca, jajko smażone, na szybko, tahini