2-3łyżkicukru trzcinowego lub brązowegoopcjonalnie
1łyżeczkacynamonuopcjonalnie
1 łyżeczkaesencji z kwiatu pomarańczy lub likieru pomarańczowegoopcjonalnie
Glazura - opcjonalnie
100mlmleka
50gdrobnego cukru do wypieków
Instrukcje
Ciasto
Skórkę z pomarańczy dobrze rozetrzyj w palcach z cukrem. Przesyp do misy miksera, dodaj jajka i żółtka. Ubijaj aż masa będzie jasna i puszysta.
Odmierz mąkę, dodaj drożdże instant, sól i dobrze wymieszaj, przesyp do ubitej masy z jajek i cukru. Dodaj letnie mleko i zacznij wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego, aż całość się dobrze połączy (kilka minut).
Cały czas wyrabiając powoli dodawaj roztopione masło, czekając aż ciasto wchłonie porcję, przed dolaniem kolejnej. Wyrabiaj dalej, aż ciasto stanie się jednolite i błyszczące, ok 6-8 minut. Wyrobione ciasto będzie dość rzadkie, tak ma być, nie dosypuj mąki. Zagarnij ciasto w kulkę, przykryj miskę folią spożywczą lub wilgotnym ręczniczkiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1½ godziny).
Nadzienie, zawijanie, pieczenie
W tym czasie, suszone owoce pokrój na małe kawałki. Przełóż do miseczki, włóż całą torebkę czarnej herbaty i zalej całość gorącą wodą, nie więcej niż do poziomu owoców. Odstaw na bok, aby owoce napęczniały.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lub blat lekko posypany mąką. Krótko i delikatnie zagnieć.
Piekarnik nagrzej do 180℃ (góra-dół).Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 30 cm, z dłuższym bokiem od Twojej strony. Posmaruj stopionym masłem, zostawiając na górze czysty pasek wzdłuż dłuższego boku Jeśli chcesz, posyp ciasto cukrem trzcinowym i cynamonem. Z miseczki z owocami wyciągnij torebkę herbaty. Równomiernie rozłóż namoczone owoce. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej wymieszać z łyżeczką esencji z kwiatów pomarańczy, lub pomarańczowego likieru.
Zaczynając od najbliższego (dłuższego) boku, zawiń ciasto w dość ścisły rulon i ułóż łączeniem do dołu. Ostrym nożem przekrój rulon wzdłuż, na dwie połowy.Skręcaj je wokół siebie i złącz końce, tworząc wieniec.
Przełóż ostrożnie wieniec do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (np do formy na tartę, lub do tortownicy), przykryj ręczniczkiem kuchennym i pozostaw do napuszenia, na około 30-40 minut.Napuszone ciasto piecz przez około 30-35 minut, aż będzie złoto-brązowe. Wyjmij z formy i studź na kratce.
Jeszcze ciepły wieniec możesz posmarować mleczną glazurą. Mleko lekko podgrzej i rozpuść w nim cukier. Posmaruj ciasto szczodrze glazurą, aby miało wspaniale błyszczącą, słodką skórkę.
Author: Kasia
Rodzaj: ciasto, deser
Kuchnia: polska
Słowo kluczowe: babka, babka drożdżowa, babka pomarańczowa, babka z suszonymi owocami, ciasto drożdżowe, suszone owoce