Cofnij

Przyprawa piernikowa

Aromatyczna mieszanka przypraw, idealna do Świątecznych wypieków i nie tylko!

Składniki

  • 60 g mielonego cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 10 g mielonego kardamonu lub samych nasionek
  • 8-10 g mielonej gałki muszkatołowej
  • 8-10 g ziela angielskiego
  • 5 g czarnego pieprzu
  • 5 g suszonej tartej skórki pomarańczowej opcjonalnie
  • 3-4 g gwiazdek anyżu opcjonalnie

Instrukcje

  • Wszystkie składniki, które nie są zmielone, należy dokładnie i drobno zmielić. Można to zrobić w młynku do kawy, podręcznym malakserze, lub ręcznie, w moździerzu.
    Połączyć z przyprawami, które już są zmielone i dobrze wymieszać. Można od razu przesypać do szczelnie zamykanego słoiczka i przez chwilę dobrze nim potrząsać, aż składniki się połączą.
    Przyprawę należy przechowywać szczelnie zamkniętą, w ciemnym i suchym miejscu

Kilka uwag!

  • Ta mieszanka jest bardzo aromatyczna, wyraźna w smaku i raczej pieprzna. Nie przypomina większości gotowców w torebkach, gdzie dodawany jest wypełniacz w formie cukru, a czasem nawet mąki lub skrobi.
    Jeśli nie wiesz, czy ostrzejszy smak przypraw Ci odpowiada, spróbuj najpierw zmniejszyć ilość gałki muszkatołowej i ziela angielskiego i stopniowo dodawaj więcej, do smaku. Możesz też zmniejszyć ilość pieprzu, chociaż radziłabym nie rezygnować z niego zupełnie.
    Ponieważ przyprawa sama w sobie nie jest słodka, ma bardzo uniwersalne zastosowanie i wspaniale pasuje do dań kuchni Bliskiego Wschodu. Ja często dodaję jej do pieczonego kurczaka lub ryżu. Dobrze komponuje się również z jagnięciną czy wołowymi klopsikami.
    Rewelacyjnie dopełnia smak zimowej kawy lub kakao z pianką.