Cofnij

Puszyste maślano-czosnkowe rogaliki na zakwasie

Delikatne i mięciutkie rogaliki, pachnące masłem i czosnkiem. Idealne jako dodatek do potraw z grilla.
Servings 10 rogalików
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 25 minuty

Sprzęt

  • mikser stojący z hakiem do wyrabiania ciasta
  • mały rondelek
  • rózga do mieszania lub łyżka
  • miseczka
  • stolnica lub blat
  • wałek do ciasta
  • papier do pieczenia
  • waga kuchenna
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml

Składniki

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g drożdży instant (1 saszetka)
  • 25 g mleka w proszku
  • 250 g letniej wody
  • 50 g zakwasu opcjonalnie, ja użyłam żytniego
  • 1 jajko duże
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 10 g soli

Tangzgong

  • 20 g mąki pszennej chlebowej
  • 80 g wody

Do środka

  • 75 g miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku

Na wierzch

  • 1 łyżka mleka lub wody
  • 25g stopionego masła + 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki + 2 przeciśnięte ząbki czosnku opcjonalnie, po upieczeniu

Instrukcje

Tangzhong

  • W małym rondelku dobrze wymieszaj wodę i mąkę trzepaczką, lub łyżką. Ciągle mieszając podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika, aż mieszanina zacznie gęstnieć. Kiedy będzie gęsta, gładka i jednorodna zdejmij garnuszek z palnika i odstaw do przestygnięcia.

Ciasto

  • Do misy miksera dodaj zakwas oraz wodę i wymieszaj.
  • Dodaj mąkę, drożdże, tangzhong i mleko w proszku. Wyrabiaj krótko, aż nie będzie śladów suchej mąki. Przykryj mokrą ściereczką i odstaw na 15-20 minut.
  • Dodaj miód, lub syrop klonowy, jajko i sól i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 minut. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (na około godzinę).
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na oprószoną mąką stolnicę, lub blat. Podziel je na 10 równych części i zroluj każdy kawałek w kulkę. Przykryj kulki ściereczkę i odstaw na chwilkę.
  • W tym czasie przeciśnij czosnek przez praskę, lub posiekaj drobno i przełóż do miseczki. Dodaj miękkie masło i wszystko dobrze wymieszaj.
  • Lekko oprósz stolnicę, lub blat mąką. Weź pierwszą z kulek ciasta i delikatnie rozwałkuj na kształt elipsy. Posmaruj długi placuszek mieszaniną masła i czosnku. Zacznij od krótkiego końca i zroluj wzdłuż długiego boku, na kształt rogalika. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Tak samo postępuj z kolejnymi kulkami ciasta.
  • Przykryj rogaliki ściereczką i odstaw do napuszenia na około 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220℃. Roztrzep jajko z łyżką wody, lub mleka.
  • Kiedy rogaliki dobrze urosną, posmaruj je dobrze jajeczną glazurą i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20-25 minut, aż będą brązowo-złote.
    Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
    Jeśli chcesz, możesz jeszcze ciepłe rogaliki posmarować dodatkową mieszanką masła i natki pietruszki.
Author: Kasia
Rodzaj: pieczywo, Przekąski/przystawki
Kuchnia: włosko-amerykańska
Słowo kluczowe: czosnek, pieczywo, pieczywo czosnkowe, pieczywo na zakwasie, przystawka, rogale, rogaliki czosnkowe, tangzhong, zakwas