Indyk, który przed pieczeniem spędził trochę czasu w marynacie jest cudownie kruchy i soczysty. Skórka jest idealnie przypieczona, a mięso ma delikatny aromat przypraw korzennych i cytrusów.
Servings 6
Czas przygotowania 1 dzieńd
Czas gotowania 1 godzinagodzinę30 minutyminut
Składniki
1indyk ok 2,5 kg
Zalewa
1/4szklankisoli
1/4szklankicukru
2pomarańcze
2mandarynki
1cytryna
2średnie czerwone cebule
2kawałki cynamonu
4listki laurowe
1łyżkaczarnego pieprzu
1łyżeczkaczerwonego pieprzu
1łyżkaziela angielskiego
1łyżkagorczycy
5-6goździków
2gwiazdki anyżu
4lwody
sok pomarańczowy / sok jabłkowyopcjonalnie, do uzupełnienia zalewy
Glazura
⅓kostki (60-70g)masła
2-3łyżkimiodu / syropu klonowego
Instrukcje
Przygotowanie i marynowanie
Oczyść indyka i opłucz. Czasami, we wnętrzu jest torebka z podrobami, którą należy najpierw wyjąć.
Wszystkie suche składniki zalewy dodaj do garnka lub pojemnika na tyle dużego, by swobodnie pomieścić indyka wraz z zalewą.
W garnku umieść indyka, całość zalej wodą. Płynu powinno być tyle, aby całkowicie przykryć indyka. Jeśli nie masz tak dużego garnka, lub twój indyk jest wyjątkowo dorodny i wystaje ponad powierzchnię zalewy, jest na to sposób. Umieść indyka piersiami w dół (to najgrubsza część i musi się porządnie zamarynować) i pamiętaj, żeby w około 3/4 czasu moczenia obrócić go w marynacie.
Odstaw garnek w chłodne miejsce na noc, lub na dzień.
Przed pieczeniem
Wyjmij indyka z zalewy, osusz i doprowadź do temperatury pokojowej. To ważny krok, bo dzięki temu mięso będzie się piekło równomiernie i szybciej. Zwróć uwagę, że ogrzewanie się indyka może zająć ok 1-2 godziny, więc odpowiednio zaplanuj moment pieczenia.
Pieczenie
Piekarnik nagrzej do 200 stopni w opcji góra-dół (lub do 180 stopni z termoobiegiem)
Składniki glazury podgrzej razem, do rozpuszczenia.
Indyka umieść w dużej brytfannie i posmaruj dokładnie glazurą.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Aby indyk nie przypiekł się zbyt szybko, możesz luźno przykryć go folią aluminiową na pierwsze 30-40 minut. Co 30-40 minut polej mięso sosem , który będzie się zbierał na dnie brytfanki.
Po upływie 1,5 godziny sprawdź, czy indyk jest już upieczony (wskazówki poniżej).
Jak sprawdzić czy indyk jest upieczony:
Indyka należy nakłuć w miejscu gdzie udko łączy się z korpusem - jeśli wypływający sok jest klarowny - indyk jest gotowy. Jeśli sok ma jeszcze różowy kolor, piecz indyka przez kolejne 15-20min i sprawdź ponownie.
Jeśli masz termometr kuchenny ze szpikulcem, wbij go w pierś, z dala od kości. Jeśli temperatura wynosi min 75 stopni, indyk jest gotowy.
Odpoczynek
Wyjmij indyka z piekarnika, owiń luźno folią aluminiową i pozwól odpocząć ok pół godziny. Dzięki temu indyk delikatnie dojdzie a krążące w nim soki uspokoją się i mięso pozostanie soczyste po pokrojeniu.
Rodzaj: danie główne, drób, mięso
Słowo kluczowe: drób, indyk, indyk w marynacie, korzenna marynata, pieczony indyk, soczysty indyk