Cofnij

Soczysty pieczony indyk z marynaty

Indyk, który przed pieczeniem spędził trochę czasu w marynacie jest cudownie kruchy i soczysty. Skórka jest idealnie przypieczona, a mięso ma delikatny aromat przypraw korzennych i cytrusów.
Servings 6
Czas przygotowania 1 dzień
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty

Składniki

  • 1 indyk ok 2,5 kg

Zalewa

  • 1/4 szklanki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 pomarańcze
  • 2 mandarynki
  • 1 cytryna
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 kawałki cynamonu
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 5-6 goździków
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 4 l wody
  • sok pomarańczowy / sok jabłkowy opcjonalnie, do uzupełnienia zalewy

Glazura

  • kostki (60-70g) masła
  • 2-3 łyżki miodu / syropu klonowego

Instrukcje

Przygotowanie i marynowanie

  • Oczyść indyka i opłucz. Czasami, we wnętrzu jest torebka z podrobami, którą należy najpierw wyjąć.
  • Wszystkie suche składniki zalewy dodaj do garnka lub pojemnika na tyle dużego, by swobodnie pomieścić indyka wraz z zalewą.
  • W garnku umieść indyka, całość zalej wodą. Płynu powinno być tyle, aby całkowicie przykryć indyka. Jeśli nie masz tak dużego garnka, lub twój indyk jest wyjątkowo dorodny i wystaje ponad powierzchnię zalewy, jest na to sposób. Umieść indyka piersiami w dół (to najgrubsza część i musi się porządnie zamarynować) i pamiętaj, żeby w około 3/4 czasu moczenia obrócić go w marynacie.
  • Odstaw garnek w chłodne miejsce na noc, lub na dzień.

Przed pieczeniem

  • Wyjmij indyka z zalewy, osusz i doprowadź do temperatury pokojowej. To ważny krok, bo dzięki temu mięso będzie się piekło równomiernie i szybciej. Zwróć uwagę, że ogrzewanie się indyka może zająć ok 1-2 godziny, więc odpowiednio zaplanuj moment pieczenia.

Pieczenie

  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni w opcji góra-dół (lub do 180 stopni z termoobiegiem)
  • Składniki glazury podgrzej razem, do rozpuszczenia.
  • Indyka umieść w dużej brytfannie i posmaruj dokładnie glazurą.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny. Aby indyk nie przypiekł się zbyt szybko, możesz luźno przykryć go folią aluminiową na pierwsze 30-40 minut. Co 30-40 minut polej mięso sosem , który będzie się zbierał na dnie brytfanki.
  • Po upływie 1,5 godziny sprawdź, czy indyk jest już upieczony (wskazówki poniżej).

Jak sprawdzić czy indyk jest upieczony:

  • Indyka należy nakłuć w miejscu gdzie udko łączy się z korpusem - jeśli wypływający sok jest klarowny - indyk jest gotowy. Jeśli sok ma jeszcze różowy kolor, piecz indyka przez kolejne 15-20min i sprawdź ponownie.
  • Jeśli masz termometr kuchenny ze szpikulcem, wbij go w pierś, z dala od kości. Jeśli temperatura wynosi min 75 stopni, indyk jest gotowy.

Odpoczynek

  • Wyjmij indyka z piekarnika, owiń luźno folią aluminiową i pozwól odpocząć ok pół godziny. Dzięki temu indyk delikatnie dojdzie a krążące w nim soki uspokoją się i mięso pozostanie soczyste po pokrojeniu.
Rodzaj: danie główne, drób, mięso
Słowo kluczowe: drób, indyk, indyk w marynacie, korzenna marynata, pieczony indyk, soczysty indyk