Nagrzej piekarnik do 165℃. Okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli zgnieciesz w dłoni kawałek papieru, a następnie rozprostujesz, będzie plastyczny i łatwo da się dopasować do kształtu foremki.
Do miseczki przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i odłóż.
Szpinak umyj, przełóż do malaksera, dodaj sok z cytryny lub pomarańczy i zmiksuj na drobną papkę.
Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach, do czasu aż masa stanie się bardzo jasna i bardzo puszysta. Powinna mocno zwiększyć objętość.
Nie przerywając ubijania powolutku dolewaj olej, aby wszystko ładnie się połączyło.
Dodaj zblendowany szpinak i wymieszaj całość na wolnych obrotach, albo szpatułkę, aby równomiernie rozprowadzić szpinakową masę.
Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i całość krótko wymieszaj szpatułką, ale tylko do połączenia składników, nie dłużej.
Przełóż masę do tortownicy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40-45 minut, aż wbita wykałaczka wyjdzie czysta, bez przylepionych mokrych kawałków ciasta.