Cofnij

Wiosenny tort mech z malinami, granatem i śmietankowym kremem

Zielony tort mech ze szpinakiem i śmietankowym kremem z mascarpone

Sprzęt

  • stojący mikser z końcówką do ubijania
  • blender
  • średniej wielkości miska
  • szpatułka
  • tortownica ok 24-26cm Ø
  • papier do pieczenia
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml

Składniki

Ciasto

  • 400 g świeżego szpinaku baby
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-2,5 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy opcjonalnie

Krem

  • 250 g serka mascarpone dobrze schłodzonego
  • 200 g śmietanki kremówki 36% dobrze schłodzonej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przełożenie i dekoracja

  • kwaśne owoce: maliny, pestki granatu, miechunki; kilka listków mięty

Instrukcje

  • Nagrzej piekarnik do 165℃. Okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli zgnieciesz w dłoni kawałek papieru, a następnie rozprostujesz, będzie plastyczny i łatwo da się dopasować do kształtu foremki.
  • Do miseczki przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i odłóż.
  • Szpinak umyj, przełóż do malaksera, dodaj sok z cytryny lub pomarańczy i zmiksuj na drobną papkę.
  • Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach, do czasu aż masa stanie się bardzo jasna i bardzo puszysta. Powinna mocno zwiększyć objętość.
  • Nie przerywając ubijania powolutku dolewaj olej, aby wszystko ładnie się połączyło.
  • Dodaj zblendowany szpinak i wymieszaj całość na wolnych obrotach, albo szpatułkę, aby równomiernie rozprowadzić szpinakową masę.
  • Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i całość krótko wymieszaj szpatułką, ale tylko do połączenia składników, nie dłużej.
  • Przełóż masę do tortownicy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40-45 minut, aż wbita wykałaczka wyjdzie czysta, bez przylepionych mokrych kawałków ciasta.

Krem

  • Do miski miksera przełóż wszystkie składniki kremu i ubijaj na wysokich obrotach, aż krem zgęstnieje.

Składanie

  • Poczekaj, aż ciasto całkowicie wystygnie. Wyrośnie z "górką" - zetnij ją ostrym nożem i pokrusz. Będzie górną warstwą ciasta, udającą mech. Wyrównane ciasto przekrój w poprzek na dwa blaty. Zbierz okruszki.
  • Przełóż dolny blat na paterę, wyłóż połowę kremu i równo rozsmaruj. Na krem wyłóż maliny i lekko wciśnij w masę. Przykryj drugim blatem, na który wyłożysz pozostały krem. Posyp wierzch wszystkimi zebranymi okruszkami. Górę udekoruj pestkami granatu i listkami mięty. Ja dodałam też miechunki.
Rodzaj: ciasto, deser
Słowo kluczowe: ciasto mech, tort, wiosenny tort, zielony tort