Tortownicę wysmarować masłem.Ciasteczka pokruszyć na kaszkę - można włożyć je do mocnego, zamykanego woreczka plastikowego i uderzać w nie wałkiem. Jeśli nie gustujesz w takich dynamicznych technikach relaksacyjnych, pokrusz je w palcach.Pokruszone herbatniki zalej stopionym masłem i dobrze wymieszaj na jednorodną masę. Wyłóż nią spód tortownicy, z małym brzegiem, równo dociskając.Na czas przygotowywania ciasta, wstaw tortownicę z ułożonym spodem do lodówki, aby masa ciasteczkowa stężała. Włącz piekarnik, aby zaczął się nagrzewać do 180℃
Do większej miski miksera przełóż ricottę. Ucieraj chwilę na średnich obrotach, aż masa stanie się jednorodna i bardzo gładka. Dodaj pokrojone w słupki migdały, wymieszaj dokłądnie szpatułką.
Do drugiej miski wbij całe jajka, dodaj cukier i ubijaj, aż masa będzie puszysta, dodaj esencję waniliową i ubijaj jeszcze chwilkę.
Wlej masę jajeczną, do miski z utartym serem. Dobrze wymieszaj szpatułką, aby obie porządnie się połączyły.
Wyjmij schłodzoną tortownicę z lodówki i wlej do niej masę sernikową.Połową płynnego miodu polej wierzch ciasta i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40-50 minut, aż wierzch stanie się złocisty, a brzegi zaczną odchodzić od foremki. Każdy piekarnik jest inny, więc u Ciebie sernik może być gotowy szybciej (nawet w 30 minut), lub potrzebować nieco dłuższego pieczenia.
Na gorące ciasto wylej drugą połowę płynnego miodu i pozwól ciastu wystygnąć. Jak każdemu sernikowi, dobrze robi mu noc w lodówce, chociaż koniecznie daj mu ogrzać się do temperatury pokojowej przed podaniem.
Gotowy sernik możesz ozdobić orzeszkami pini, migdałami, lub połówkami świeżych truskawek.