Cofnij

Włoski sernik z ricotty

Genialnie delikatny sernik z ricotty, rodem z Włoch.
Servings 15 porcji
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 40 minuty

Sprzęt

  • mikser stacjonarny lub mikser ręczny
  • 2 duże miski (do miksera)
  • szpatułka lub duża łyżka
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml
  • 1 tortownica ok 25cmØ

Składniki

Spód

  • 150 g herbatników pełnozbożowych
  • 75 g masła stopionego

Ciasto

  • 100 g migdałów w słupkach
  • 1 kg ricotty o temperaturze pokojowej
  • 4 duże jajka o temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 ml płynnego miodu
  • do dekoracji: migdały w słupkach / orzeszki piniowe/ ew. truskawki
  • nieco masła do wysmarowania tortownicy

Instrukcje

  • Tortownicę wysmarować masłem.
    Ciasteczka pokruszyć na kaszkę - można włożyć je do mocnego, zamykanego woreczka plastikowego i uderzać w nie wałkiem. Jeśli nie gustujesz w takich dynamicznych technikach relaksacyjnych, pokrusz je w palcach.
    Pokruszone herbatniki zalej stopionym masłem i dobrze wymieszaj na jednorodną masę. Wyłóż nią spód tortownicy, z małym brzegiem, równo dociskając.
    Na czas przygotowywania ciasta, wstaw tortownicę z ułożonym spodem do lodówki, aby masa ciasteczkowa stężała.
  • Włącz piekarnik, aby zaczął się nagrzewać do 180℃
  • Do większej miski miksera przełóż ricottę. Ucieraj chwilę na średnich obrotach, aż masa stanie się jednorodna i bardzo gładka. Dodaj pokrojone w słupki migdały, wymieszaj dokłądnie szpatułką.
  • Do drugiej miski wbij całe jajka, dodaj cukier i ubijaj, aż masa będzie puszysta, dodaj esencję waniliową i ubijaj jeszcze chwilkę.
  • Wlej masę jajeczną, do miski z utartym serem. Dobrze wymieszaj szpatułką, aby obie porządnie się połączyły.
  • Wyjmij schłodzoną tortownicę z lodówki i wlej do niej masę sernikową.
    Połową płynnego miodu polej wierzch ciasta i włóż do nagrzanego piekarnika.
  • Piecz około 40-50 minut, aż wierzch stanie się złocisty, a brzegi zaczną odchodzić od foremki. Każdy piekarnik jest inny, więc u Ciebie sernik może być gotowy szybciej (nawet w 30 minut), lub potrzebować nieco dłuższego pieczenia.
  • Na gorące ciasto wylej drugą połowę płynnego miodu i pozwól ciastu wystygnąć. Jak każdemu sernikowi, dobrze robi mu noc w lodówce, chociaż koniecznie daj mu ogrzać się do temperatury pokojowej przed podaniem.
  • Gotowy sernik możesz ozdobić orzeszkami pini, migdałami, lub połówkami świeżych truskawek.
Rodzaj: ciasto, deser
Kuchnia: włoska
Słowo kluczowe: sernik, sernik pieczony, sernik wloski, sernik z ricotty