Wiosenny tort mech z malinami, granatem i śmietankowym kremem

125
ŁATWE
Cudownie lekki i wilgotny tort mech. Soczyście zielony dzięki dodatkowi szpinaku, ze śmietankowym kremem i kwaskowatymi owocami.

Tort nie jest skomplikowany w przygotowaniu, a prezentuje się wspaniale. U nas był zamówiony jako tort urodzinowy! 

Co do szpinaku – moim zdaniem jest leciutko wyczuwalny, ale może dlatego, że o nim wiem i przyznam, że zupełnie mi to nie przeszkadza. Gościom również musiał smakować, bo zniknął błyskawicznie.

Polecam jako coś innego-  na urodziny, na Wielkanocny stół, lub bez okazji. Jest pyszny!

Wiosenny tort mech z malinami, granatem i śmietankowym kremem

Zielony tort mech ze szpinakiem i śmietankowym kremem z mascarpone

Sprzęt

  • stojący mikser z końcówką do ubijania
  • blender
  • średniej wielkości miska
  • szpatułka
  • tortownica ok 24-26cm Ø
  • papier do pieczenia
  • miarki;  szklanka = 250ml, łyżka = 15ml, łyżeczka = 5ml

Składniki

Ciasto

  • 400 g świeżego szpinaku baby
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-2,5 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy opcjonalnie

Krem

  • 250 g serka mascarpone dobrze schłodzonego
  • 200 g śmietanki kremówki 36% dobrze schłodzonej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przełożenie i dekoracja

  • kwaśne owoce: maliny, pestki granatu, miechunki; kilka listków mięty

Instrukcje

  • Nagrzej piekarnik do 165℃. Okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli zgnieciesz w dłoni kawałek papieru, a następnie rozprostujesz, będzie plastyczny i łatwo da się dopasować do kształtu foremki.
  • Do miseczki przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj i odłóż.
  • Szpinak umyj, przełóż do malaksera, dodaj sok z cytryny lub pomarańczy i zmiksuj na drobną papkę.
  • Wbij jajka do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach, do czasu aż masa stanie się bardzo jasna i bardzo puszysta. Powinna mocno zwiększyć objętość.
  • Nie przerywając ubijania powolutku dolewaj olej, aby wszystko ładnie się połączyło.
  • Dodaj zblendowany szpinak i wymieszaj całość na wolnych obrotach, albo szpatułkę, aby równomiernie rozprowadzić szpinakową masę.
  • Na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i całość krótko wymieszaj szpatułką, ale tylko do połączenia składników, nie dłużej.
  • Przełóż masę do tortownicy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 40-45 minut, aż wbita wykałaczka wyjdzie czysta, bez przylepionych mokrych kawałków ciasta.

Krem

  • Do miski miksera przełóż wszystkie składniki kremu i ubijaj na wysokich obrotach, aż krem zgęstnieje.

Składanie

  • Poczekaj, aż ciasto całkowicie wystygnie. Wyrośnie z "górką" – zetnij ją ostrym nożem i pokrusz. Będzie górną warstwą ciasta, udającą mech. Wyrównane ciasto przekrój w poprzek na dwa blaty. Zbierz okruszki.
  • Przełóż dolny blat na paterę, wyłóż połowę kremu i równo rozsmaruj. Na krem wyłóż maliny i lekko wciśnij w masę. Przykryj drugim blatem, na który wyłożysz pozostały krem. Posyp wierzch wszystkimi zebranymi okruszkami. Górę udekoruj pestkami granatu i listkami mięty. Ja dodałam też miechunki.
Rodzaj: ciasto, deser
Słowo kluczowe: ciasto mech, tort, wiosenny tort, zielony tort

Pomidorowa kasza bulgur z bakłażanem i cytrynowym jogurtem

Proste w przygotowaniu, wegetariańskie danie, na lekki obiad. Niewiele składników, maksimum smaku!
Servings 4 porcje
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 40 minuty

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • 1 średnia miska
  • 1 duży, płytki rondel, lub szeroki garnek
  • piekarnik z blachą
  • papier do pieczenia
  • nóż, duża łyżka do mieszania
  • deska do krojenia
  • miarki i waga szklanka = 250ml / łyżka stołowa =15ml / łyżeczka = 5ml

Składniki

  • 2 bakłażany (ok 500g)
  • 100 ml oliwy
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego mielonego
  • 400 g pomidorków koktailowych duże
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 250 g kaszy bulgur
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 mała kiszona cytryna LUB skórka otarta z 1 cytryny i sok z 1/2 cytryny
  • mała garść listków świeżej mięty
  • sól i pieprz

Instrukcje

  • Wyjmij blachę z piekarnika i nagrzej go do 200℃ z termoobiegiem.
  • Umyj bakłażany i pokrój je na kawałki o boku mniej, więcej 3cm, przełóż do dużej miski.
  • Do bakłażanów dodaj 4 łyżki z przygotowanej porcji oliwy, ½ łyżeczki soli i obficie posyp mielonym czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  • Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na niej kawałki bakłażana. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut. W połowie czasu pomieszaj bakłażana, aby przypiekł się równomiernie. Powinien stać się miękki i zrumieniony. Gotowego bakłażana wyjmij z piekarnika i odstaw na bok.
  • Podczas gdy bakłażan się piecze, czas zająć się przygotowaniem kaszy. Zacznij od pokrojenia cebuli w cienki plasterki i zmiażdżenia ząbka czosnku.
  • Pozostałą oliwę wlej do rondla i podgrzej na średnim gazie/średniej mocy kuchenki. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Dodaj czosnek i ziele angielskie, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił (jeszcze około minuty).
  • Do rondla wrzuć pomidorki, pomieszaj całość i daj im chwilkę, żeby nieco zmiękły, po czym rozgnieć je łyżką. Dodaj koncentrat pomidorowy, 400ml wody i łyżeczkę soli. Wsyp kaszę bulgur, wymieszaj całość, i poczekaj aż płyn się zagotuje. Skręć gaz/ zmniejsz moc kuchenki, przykryj i gotuj całość około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • W średniej misce wymieszaj jogurt z pokrojoną kiszoną cytryną, lub ze skórką i sokiem z cytryny, posiekaną miętą (odłóż kilka listków do dekoracji) i szczyptą soli.
  • Na talerzu nakładaj pomidorowy bulgur i pieczone bakłażany. Na wierzch wyłóż cytrynowy jogurt i posyp pozostałą miętą.

Uwagi

Kiszone cytryny są dostępne w sklepach z żywnością orientalną lub bliskowschodnia, albo przez internet. Nie każdemu jednak odpowiada ich smak. W tym przepisie, możesz je zastąpić dodając otartą skórkę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Możesz również dodać nieco sumaku, który doda kwaskowatego smaku i pięknego, czerwonego akcentu.
Rodzaj: danie główne
Kuchnia: bliskowschodnia, wegetariańska
Słowo kluczowe: bakłażan, bulgur, lekki obiad, pomidory, wegetariański obiad

Daj znać, jak wyglądają efekty Twojej pracy! Zostaw komentarz poniżej, lub otaguj @brodzka na Instagramie, z hashtagiem #corobikasia #Cottage13

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Like
Close
Your custom text © Copyright 2020. All rights reserved.
Close